De afgelopen periode heb ik het Program Canvas meermaals gebruikt bij het opstarten van programma’s. Het blijkt keer op keer een goed hulpmiddel voor een Programma Start-Up. Het mooie van het canvas is namelijk dat het de belangrijkste elementen bevat die bij het begin van een programma goed doordacht moeten worden, zoals de aanleiding, ambitie, doelen, kansen en bedreigingen.
Program Canvas
Door het canvas bijvoorbeeld op A0-formaat uit te draaien en op tafel te leggen of aan de muur op te hangen heb je een mooie praatplaat, die je gaandeweg met de groep kunt invullen en aanvullen. Mijn suggestie is om aan de linkerkant van het canvas te beginnen, bij de context, aanleiding en ambitie. Daar ligt namelijk de basis voor een programma, het punt van waaruit je als team vertrekt.
Terwijl je die aspecten verkent, komen er altijd thema’s voorbij die de moeite van het vasthouden waard zijn, zoals potentiële kansen en bedreigingen en ideëen over inspanningen en resultaten. Schrijf ze op een geeltje, plot ze op het canvas en kom er later in de sessie op terug om dat onderwerp verder uit te discussiëren. Geef iedereen dus een stapeltje geeltjes en plakken maar!
DIN
En het Doelen-Inspanningen-Netwerk dan? Ik krijg regelmatig vragen naar het onderscheid tussen het DIN en het canvas. Ze liggen in elkaars verlengde, maar dienen een ander doel. Het canvas geeft een integraler plaatje, maar meer op hoofdlijnen. Het DIN gaat de diepte in op doelen, resultaten en inspanningen. Het visualiseert de samenhang daartussen ook meer. Ik gebruik ze dus naast elkaar.
Steeds meer mensen hebben de toegevoegde waarde van het canvas ontdekt en laten ons dat ook weten. Top! Ik ben ook benieuwd naar uw ervaringen ermee!